Erişilebilirlik Menüsü

Ekran Okuyucu

Seçili Alan Okuyucu

Bağlantı Vurgula İkonu

Bağlantı Vurgula

Metni Büyüt İkonu

Büyük Metin

Metni Sola Hizala

İmleç

Okuma Kılavuzu

Okuma Maskesi

Disleksi Dostu

Kontrast

Solgunlaştırma

Düşük Doygunluk

Yüksek Doygunluk

Yüzüncü Yıl Logosu Atatürk
    Psiko-Sosyal Servisi

    KURUMUMUZDA YAPILAN PSİKO-SOSYAL FAALİYETLER 

    PSİKO-SOSYAL SERVİS BİRİMİNİN AMACI

    Hükümlü ve tutukluluların bireysel özelliklerini, hayat şartlarını ve suç işleme sebeplerini belirleyerek, kişiliklerini geliştirmelerine ve yeniden eğitilerek topluma kazandırılmalarına yardımcı olmaktır.

    Bu amacı; kişi, aile ve toplumun huzuru doğrultusunda gerçekleştirir.

    SOSYAL HİZMET UZMANI

    Bireylerin, grupların ve toplumların kendilerinden ya da çevrelerinden kaynaklanan psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarını tespit eder. Sosyal ilişkilerinde ortaya çıkan uyumsuzluklarını gidermeye çalışır. Bu problemlerin çözümü ya da en aza indirgenmesi için gerekli yardımları yapar, çeşitli hizmet alanlarındaki hizmetlerin etkinliğini arttırmak, geliştirmek, toplumun bu hizmetlere katılmasını sağlamak amacıyla; halkla ilişkiler, toplum örgütlenmesi, eğitim ve ıslah ve geliştirme gibi etkinliklerde bulunur.

    PSİKOLOG

    Bir davranış bilimi olarak tanımlanan 'psikoloji' ise insan davranışlarını açıklamaya, anlamaya, kişi ve ilişki dinamiklerini ortaya koymaya, değerlendirmeye yönelik çalışmaları içine almaktadır. İnsanın, başka insan ve insanlarla, fiziksel çevresiyle, kendi kendisi ile ve nihayet insan gruplarının birbirleriyle olan ilişkileri psikolojinin konusunu oluşturur.

    Psikoloji insanların 'niçin' ve 'nasıl' davrandıklarını inceleyerek, insanı daha iyi anlamaya, gelecekte karşılaşabileceği durumları tahmin etmeyi ve böylece olumlu bir yönde gelişmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

    PSİKO-SOSYAL SERVİSİNİN GÖREVLERİ:

    1) TANIMA-TAKİP FORMU

    Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan hükümlü ve tutukluları tanımaya ve sorunlarını çözmeye yönelik ruhsal durumları ile ilgili bilgi alınır. Girilen forma yönelik riskler ele alınarak, kişinin de isteği göz önünde bulundurularak kişiye yönelik müdahale proğramı uygulanır. Bu programı uygulayanlar Sosyal Hizmet Uzmanı ve Psikologlardır.

    2)BİREYSEL GÖRÜŞMELER

    Ceza İnfaz Kurumunda kalmakta olan hükümlü ve tutukluların sorunlarına yönelik düzenli olarak bireysel görüşmeler yapılmaktadır.

    Psiko-Sosyal Servis biriminde çalışan uzmanlar çoğunlukla;

    -Bilişsel Davranışçı Terapi

    -EMDR (Eye Movement Desensitization and reprocessing)(Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi)

    yöntemleri ile bireysel terapi hizmetleri vermektedir.

    BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ
    Bilişsel davranışçı terapilerde uzman ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar. Danışanın kişisel sorunlarının anlaşılmasını izleyerek uzman ve danışan bir sonraki tedavi hedefleri belirleyip bir tedavi planı oluştururlar. Terapinin amacı danışanın sorunlarını çözmekte halen kullandığı baş etme yöntemlerinden daha yararlı olabilecek yeni çözümler üretebilmesini sağlamaktır. Bunu izleyerek, danışanın terapi seansları içinde öğrendiklerini terapi seansları arasındaki süreç içinde uygulaması istenir.

    EMDR (GÖZ HAREKETLERİ İLE DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME TERAPİSİ)
    Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olan EMDR, travma sonrası stres bozukluğu, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, yas, çocukluk travmaları ve başka sorunların tedavisinde kullanılan ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. 
    EMDR, psikolojik travmanın yarattığı duygusal kilitlenmişliği açar ve kişinin doğal iyileştirici kaynaklarının harekete geçmesine izin verir. Böylece beyinde kilitli kalmış travmatik yaşantının işlenmesini sağlar.

    3)AİLE GÖRÜŞMELERİ
    Psiko-Sosyal Servis Uzmanları, tutuklu ve hükümlü bireylerin aileleri ve yakınları ile kurumda görüşmeler yapar. Bireyin ruhsal durumu ile ilgili bilgi alış-verişinde bulunur. Aile ve yakınları ile ihtiyaca yönelik çalışmalarda rehberlik görevi üstlenerek, aile içi iletişimin ve aile bütünlüğünün korunmasına yönelik katkıda bulunur.

    4) GRUP ÇALIŞMALARI

    Psiko-Sosyal Servis Uzmanları, hükümlü ve tutukluların ihtiyaçlarına yönelik grup eğitimleri açar. Grup eğitimlerinin temel amacı;

    -Yaşanan sorunların sadece kişiye yönelik olmadığını göstermek (Yalnız değilim duygusu)
    -İnteraktif bir ortamda sorunlarını çözmesi için bilgi aktarımı ve paylaşımda bulunmak
    -Kişileri cesaretlendirerek (umut aşılanması) sorunlarını halletmesine olanak sağlamaktır. 
    -Sosyal becerilerinin gelişimi
    -Gerçeği değerlendirme yetisinde artış
    -İlişkisel öğrenmeler, farkındalık ve iç görü artışı vardır.

    YAPILAN GRUP ÇALIŞMALARI
    * AİLE EĞİTİM PROĞRAMI (0-18 YAŞ )
    *SİGARA ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI EĞİTİMİ
    *ÖFKE-KONTROL PROĞRAMI
    *SALIVERİLME ÖNCESİ MAHKUM GELİŞİMİ PROĞRAMLARI
    uygulanmaktadır.

    5)İNTİHAR VE KENDİNE ZARAR VERME VAKA TOPLANTILARI
    Hükümlü ve tutuklulara yönelik oluşturulan tanıma takip formunda veya gözleme dayalı intihar ve kendine zarar verme riski gözlenen kişilere yönelik aylık periyodlar eşliğinde İdari birimin de katılımı ile düzenli toplantılar yapılmakta, risk grubunda olan kişilerle görüşmeler yapılmaktadır. Kişiyi bu düşünceye iten nedenler araştırılarak, ortak bir çalışma yürütülmektedir.

    6)DÜZENLENEN SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER
    Hükümlü ve tutukluların daha iyi vakit geçirmeleri, toplumla bütünleşmeleri amacıyla film gösterimleri, tiyatro , basketbol, futbol turnuvası, santranç , masa tenisi, münazara yarışmaları, bilgi yarışmaları, kurum bünyesinde barındırılan tutuklu ve hükümlüllerden oluşturulan konser etkinlikleri vb. Eğitim birimi ile ortak bir çalışma ile yürütülmektedir.

    7)PERSONELE YÖNELİK HİZMETLER 

    (1) Kurum personelinin sorunlarının tespitine ve çözümü için gerekli gördüğü durumlarda grup ya da bireysel görüşmeler yapılmaktadır.
    (2) Güvenlik ve gözetim servisi personelinin vardiya öncesi ya da sonrası iş ortamının yaratmış olduğu stresten uzaklaşması için gerekli programlar önerilmektedir. (rahatlama egzersizleri, kültür fizik hareketleri gibi )
    (3) Personel ile hükümlü-tutukluların arasında karşılıklı anlayışın gelişmesi için danışmanlık yapar, gerekirse önerilerde bulunmakta, psiko -sosyal dengenin bozulmaması amacıyla personeli eğitici olarak gözler ve hatalı davranışların nasıl düzeltilesi gerektiği hakkında bilgi vermektedir.
    (4) Kurum personelinin; yönetim ve Hükümlü-tutuklularla ilişkilerinin iyileştirilmesinde danışmanlık yapmakta, olumlu sıcak bir örgüt iklimi sağlamaya çalışmaktadır.

    8)İDARİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLAR

    (1) Hükümlü-Tutukluların psiko -sosyal özelliklerini, davranışlarının nedenlerini değerlendirmek, açıklamak ve bilgi aktarımında bulunmak amacıyla Disiplin ve İdare Kurulunda görev almaktadır. Kurul toplantılarına katılmakta ve oy kullanmaktadır.
    (2) Disiplin Kurulunda ;
    - Kuruma uyum sağlayan, olumlu gelişmeler kaydeden hükümlü-tutukluların ödüllendirilmesini teklif etmektedir.
    - Disiplin işlemi gerektiren bir durumla karşılaştığında durumu tutanakla tespit ederek, gerekli işlemler için kuruma iletmektedir.
    (3) İdare Kurulunda ;
    - Hükümlülerin müşahede ve sınıflandırma aşamalarında görev almaktadır.
    - Hükümlü-tutukluların odalara yerleştirilmesine ve değiştirilmesine karar veren Oda Seçici Heyetin üyesidir.
    (4) Olağanüstü durumlarda (isyan, açlık grevi, ayaklanma gibi) psikolojik yardımlar konusunda idareye görüş ve önerilerini bildirmekte, olayın sona ermesi için gerekli durumlarda görüşmeler yapmaktadır.

    9)DİĞER MESLEKİ ÇALIŞMALAR
    Cezaevi yönetimi, infaz ve diğer mesleki konulardaki araştırma kaynak ve dokümanların takibine gayret edilmektedir. Kurum içinde çeşitli araştırma projeleri geliştirip uygulayabilir.

    Adres

    Candaroğlulları Mah. Miralay Halit Bey Cad. Ş. Zeki Bayrak Sokak No:51/1 KASTAMONU

    Telefon

    03662151047

    03662151078

    E-Posta

    kastamonu.etcikisaretadalet.gov.tr